STI logo
Het bedrijfProductenOntwikkelingS2BSpare PartsAudio Tubes
  Homepage
  Nieuws
  Contact   


 

    Klik hier om naar de AudioTubes website te gaan

AudioTubes®


     Wat is dat en hoe werkt dat dan?

Buizen zijn bij uitstek geschikt om luidsprekers te laten ‘klinken’. De golfpijp is door zijn symmetrische vorm bijzonder geschikt voor het geleiden van luchtstromen en vult de magere lage tonen-­weergave van de relatief kleine breedbandluidspreker in de  AudioTubes 1 luidspreker aan. De luidsprekerset maakt van een Jazz-CD bijna een ‘Live’ ervaring, met een mooi hoog snerpende trompet en droge plukbas.

Natuurlijk komt het gewenste resultaat je niet aanwaaien, ook al lijkt zo’n constructie erg simpel. Maar Willem K. Verhoog is de drijvende kracht achter de AudioTubes en al meer dan 40 jaar een auto­riteit met betrekking tot het oplossen van pro­blemen met Audio en Spraakverstaanbaarheid, of dat nu via de lucht of via een elektronische weg wordt overgedragen en voor goed- of slecht­ho­ren­den is bedoeld.

Bij de AudioTubes komt er ook een gevoel van nostalgie kijken, ondanks de industriële look van de luid­sprekers die zo in een interieur met ‘sloophout’, pardon ‘steigerhout’ meubels passen. Voor de aan­sturing van de luidsprekers zijn er ook buizenversterkers in het AudioTubes programma op­ge­no­men. Niet in de laatste plaats om de luidsprekers te beschermen tegen de bij de High-End jongens zo gebruikelijke Power versterkers van soms honderden Watts. Maar het gaat ook hier uiteindelijk weer om de mooie ‘buizen’klank.

Binnenkort wordt voor de AudioTubes® een aparte website/webshop aangemaakt, met  AudioTubes  luidsprekers, buizenversterkers, componenten e.d.  Ook wordt via deze site de WKV collectie historische telefoontoestellen gepresenteerd en kunt u gerestaureerde telefoontoestellen en spare parts bestellen.

Naast de Lineaire Audio Tubes 1 luidspreker is er voor de liefhebbers van iets meer diep laag en top hoog de AudioTubes 2 ontwikkeld (zie foto links).


Onderin de voet is de reflectiepoort instelbaar gemaakt, zodat die enigszins als basregelaar werkt.


BUIZENVERSTERKER

Speciaal voor de WKV “AudioTubes” breedband luidsprekers in een behuizing van kunst­stof buismateriaal, is een nieuwe compacte stereo buizen eind­ver­sterker type “EigenWijs” ont­wor­pen.Deze stereo eindversterker levert 2x 10Wrms aan 8Ω en is dus ideaal voor een setje AudioTubes 1 of 2 luidsprekers.

In de twee volledig ge­scheiden eindtrappen zijn  twee EL84 eind pen­tho­­des in een Li­ne­ai­re (PP) Balansschakeling toege­past.

Wat de EigenWijs eigenwijs maakt, is dat er bij het ontwerp geen rekening is gehouden met de gel­dende opvat­tin­gen over hoe een High-End buizen­versterker er fy­siek uit zou moeten zien en met een Ikea “Kvisl”-chassis en twee zichtbare epoxy print­platen word je al snel het zwarte schaap in de ogen van de ‘buizengoeroes’.

Zeker, de EigenWijs rekent af met vastgeroeste idee­­ën over uitvoering en circuits, maar maakt dank­­­baar gebruik van de voortschrijdende tech­no­lo­gische ontwikkeling waar­bij een fusie tussen bui­zen- en halfgeleidertechnologie niet wordt geschuwd. Zeker niet als dat de prestaties t.o.v. een All Tubes ontwerp ten goede komt.

Het eerste dat opvalt zijn de twee dubbelzijde printen met blauwe ringkern “uitgangs­trafo’s” en het enige dat qua uiterlijk een High-End versterker doet vermoeden is de speciale ALPS stereopotmeter als volumeregelaar voor het ingangssignaal.

De versterker kan ook worden gecombineerd met de WKV Voorversterker, type HE03, zie foto.

 


 

 

Het ontwerp

Als fasedraaier voor de EL84 eindpenthodes is een kathode gekoppelde verschil­ver­ster­ker met een ECC83 toegepast. De nodige voorversterking is gerealiseerd met een in klasse-A ge­scha­kel­de pentode type EF86. Op de print is een E-Choke geïntegreerd. De ringkern voedingstrafo’s, die onderin het chassis zijn ingebouwd, leveren voor de ano­de­spanning 250Vrms, bij max 130 mA.

 

-- Wordt vervolgd --